Frustratie bij hulpdiensten om geblokkeerde strandafgangen

Fietsen en scooters die foutgeparkeerd staan, mensen die met de auto ‘het zeetje gaan kijken’ of fotoshoots met bruidsparen. De hulpdiensten lopen dagelijks letterlijk tegen de geblokkeerde strandafgangen aan. Het is een grote frustratie bij de hulpdiensten en gemeente Katwijk.

De hulpdiensten staan op scherp na de tragische incidenten in Wassenaar en Scheveningen waarbij drie zwemmers om het leven kwamen. ‘Het is het ergste wat je kan overkomen als gemeente’, vertelt Visser. ‘Maar ook als Reddingsbrigade, KNRM, politie en andere hulpdiensten. Dat wil je gewoon niet. We zijn hier met elkaar om het strand zo veilig mogelijk te maken. Dat is ons visitekaartje en daar zijn we ook heel trots op. We willen een veilig strand garanderen.’

Toch zijn er nog verbeterpunten. Een grote frustratie bij de hulpdiensten en de gemeente Katwijk zijn de geblokkeerde strandafgangen. Het probleem keert iedere zomer weer terug. De volle strandafgangen zorgen ervoor dat hulpdiensten kostbare tijd verliezen. ‘Heel vervelend’, vindt Visser. ‘Juist in een noodsituatie wil je dat de ambulance zo dichtbij als mogelijk kan komen. Dan is het heel slecht als er fietsen staan op de strandafgangen. Helaas hebben we daar problemen mee.’

Iris van der Velden van Handhaving maakt het dagelijks mee. Ze benadrukt dat het niet alleen foutgeparkeerde fietsen en scooters zijn die voor overlast zorgen. ‘Voornamelijk ook mensen die met de auto ‘een zeetje’ komen kijken. Ze rijden de strandgangen op om zo wat dichterbij de zee te staan om daar vervolgens te kijken.’

De geblokkeerde strandafgangen zorgen ook voor problemen bij de KNRM. ‘Ik denk dat mensen niet goed realiseren hoe het van levensbelang is, als je de minuten gaat tellen van iemand die in nood is en hulpverlening nodig heeft’, vertelt Nicoline Schuitemaker van KNRM Katwijk.

De gemeente doet er alles aan om het probleem aan te pakken. De gemeente geeft voorlichting, er zijn gele markeringen aangebracht, er staan waarschuwingsborden, er worden fietscoaches ingezet en de oproep wordt regelmatig herhaald. Visser: ‘Houd de strandafgangen vrij. Dat is cruciaal voor de hulpdiensten om bij het strand te komen om zo mensen te kunnen helpen en te redden.’