Gemeente Katwijk wil het gebruik van lachgas op Katwijkse evenementen vanaf volgend jaar verbieden. Het college wil dit opnemen in de evenementenvergunningen. Dit jaar kan dat nog niet, omdat de vergunningen voor de meeste evenementen al verleend zijn. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van CDA.

De fractie van CDA stelde onlangs meerdere vragen over het gebruik van lachgas. Lachgas is de laatste jaren erg populair bij jongeren. Via een slagroomspuit wordt het gas uit patronen in een ballon gespoten. Door het gas in te ademen via de ballon ervaren gebruikers een roes, waarvan sommigen moeten lachen. Maar het gebruik van lachgas kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het Katwijkse jongerenkanaal Podkat maakte onlangs een item over lachgas.

 

Het is niet bekend hoeveel lachgas er in de gemeente Katwijk wordt gebruikt. ‘Omdat het legaal verkrijgbaar is, heeft dit geen aandacht’, schrijft het college. Het aantal patronen dat op enkele locaties regelmatig wordt gevonden bevestigt wel dat ook in Katwijk lachgas wordt gebruikt. Een bekende locatie waar vaak patronen worden aangetroffen is het Valkenburgse Meer.

De gemeente ziet wel dat er op dit moment minder lachgaspatronen worden aangetroffen dan in vergelijking met een jaar geleden. De reden daarvan is niet bekend.