In Katwijk zijn de voorbereidingen voor de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 al volop in gang. De Oranjeverenigingen van de vier kernen in Katwijk hebben de handen ineengeslagen in een projectgroep. Met die groep wordt een programma gemaakt voor het volksfeest, maar de organisatie wil dit niet alleen doen. De projectgroep roept daarom alle inwoners en verenigingen op om ideeën in te sturen.

Volgens de voorzitter van Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, Jan de Winter, was het al een beetje onrustig en begon het al snel te kriebelen voor dit lustrum. ‘Het organiseren van dorpsfeesten is traditie bij de Oranjeverenigingen.’ De verenigingen hebben al eerder de lustrumfeesten tijdens 50 jaar en 65 jaar vrijheid samen georganiseerd. Daarnaast hebben de organisaties al veel ervaring met dorpsfeesten, die ook nog tussendoor komen.

Projectgroep
Eind 2018 is de eerste brief vanuit de Oranjeverenigingen naar de gemeente verstuurd en al snel werd een projectgroep met afgevaardigden opgericht.

Burgemeester Cornelis Visser is blij met het initiatief. ‘We kunnen dit als gemeente niet in ons eentje.’ Visser hoopt op een breed volksfeest, voor jong en oud.

Voor het lustrum wordt door de gemeente een budget van 75.000 euro beschikbaar gesteld. Daarnaast faciliteert de gemeente waar dat nodig is.

Activiteiten
De organisatie doorloopt volgens De Winter drie stappen. Allereerst wordt gekeken naar wat voor ideeën en activiteiten er op nationaal niveau leven. Stap twee is kijken naar voorgaande jaren. Welke activiteiten sloegen toen aan en kunnen eventueel opnieuw georganiseerd worden? De Winter denkt bijvoorbeeld aan de terugkeer van de Bevrijdingsweg op de Zeeweg. Voor de derde stap wordt de hulp van alle inwoners gevraagd: nieuwe ideeën.

Enkele ideeën zijn er al. De organisatie wil een activiteit organiseren op Locatie Valkenburg, waar ook Soldaat van Oranje – De Musical speelt. Ook moet er ‘iets’ komen wat de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg met elkaar verbindt.

Maar er is nog weinig concreet. ‘We gaan van grof naar fijn’, vertelt De Winter. De OV-voorzitter hoopt op veel ideeën en suggesties van de inwoners. ‘Juist wij moeten het niet verzinnen, maar anderen laten roepen.’

Inwoners kunnen hun ideeën insturen en pitchen in een mail naar info@ovkrv.nl. Naar dit mailadres kunnen ook oude foto’s van de bevrijding worden gestuurd.