Katwijk moet ingrijpen in de financiën, wil het niet in de problemen komen. Dat schrijft de gemeente in een persbericht. De gemeente moet volgend jaar minimaal 3 tot 3,8 miljoen euro bezuinigen. Wethouder Adger van Helden: ‘Katwijk moet keuzes maken. Het is geen leuke boodschap, maar het is wel het eerlijke verhaal.’

De gemeente komt tot die conclusie na het vaststellen van de voorjaarsbestuursrapportage, waarin wordt gecheckt of de begroting van de gemeente nog klopt en op orde is.

Van Helden: ‘In het verleden hadden we grote reserves. Die hebben we nu niet meer. Het is dus belangrijk om een buffer te hebben waarmee we tegenvallers kunnen opvangen. Met de maatregelen die we willen nemen, zijn we goed op weg om de financiën weer op orde krijgen’.

Een van de redenen voor kwetsbare financiële positie van Katwijk is dat er veel geld wordt besteed aan zorg, schrijft de gemeente in het persbericht. ‘Meer dan dat er aan vergoeding vanuit het Rijk binnenkomt. Zo heeft Katwijk gemiddeld gezien meer jongeren die jeugdhulp ontvangen.’

De gemeente moet nu keuzes maken op welke thema’s bezuinigd wordt. Het college van burgemeester en wethouders werkt op dit moment aan een ‘pakket met mogelijke keuzes’. Dit pakket wordt in juni met de gemeenteraad besproken.