Diverse ambulances uit verschillende regio’s op de Koningin Astrid Boulevard, een helikopter en vliegtuig van de Kustwacht in de lucht, reddingboten op zee en verschillende strandvoertuigen die af- en aanrijden met (zwaar) gewonde slachtoffers. De Kustwacht en tal van andere hulpdiensten hielden gister gezamenlijk een grote oefening op het strand van Noordwijk.

Het is even na kwart over vier als na een verontrustend telefoontje, de 112-centralist zorgt dat de pagers van de KNRM, Reddingsbrigade, ambulancedienst en mobiel medisch team afgaan. Ook de politie wordt met spoed naar de plek des onheils gestuurd.

Op het strand liggen veel zwaargewonden kinderen en leerkrachten. Zij waren tijdens hun schoolkamp aan het raften op zee toen een snelle ribboat dwars door de groep kinderen heen voer. Twee leerkrachten worden nog vermist in zee en een slachtoffer wordt op strand gereanimeerd.

Foto: Gert Jan Onderwater

Als de eerste hulpverleners vanuit Noordwijk aankomen bij de gewonden op het strand, komt ook een melding binnen van een aanrijding met een beachcleaner op het strand. De chauffeur zag de rafts omslaan, lette even niet op, en reed vervolgens drie strandwandelaars aan. Vanuit Katwijk stuitte de hulpverleners als eerste op de ribboat die na het ongeval snel door is gevaren. Bij de boot liggen twee zwaargewonden slachtoffers die door de schroef van de boot geraakt zijn. Hulpverleners moeten alles op alles zetten om alle slachtoffers zo snel en goed mogelijk hulp te bieden.

Foto: Gert Jan Onderwater

De ambulancedienst beoordeelt de slachtoffers van licht tot zwaargewond en zorgt voor medische hulp. De slachtoffers worden vervolgens door de strandpolitie, reddingsbrigade en KNRM naar de Koningin Astrid Boulevard gebracht waar de ambulances staan.

Foto: Gert Jan Onderwater

Op zee wordt door de reddingboten van de KNRM en Reddingsbrigade zoekslagen gemaakt naar mogelijk vermisten. Een helikopter van de Kustwacht vindt twee slachtoffers in zee en zet deze vervolgens op het strand af, waarna deze door de Reddingsbrigade en politiejeep worden afgevoerd.

Op de Boulevard worden ondertussen verkeersregelaars ingezet om het verkeer om te leiden, zodat hulpverleners vrijbaan hebben. Een automobilist die ook bij de oefening hoort, is het hier niet mee eens en rijdt door de afzetting heen. Deze is uiteindelijk door een agent gearresteerd na een achtervolging op het strand. Ook de 3 verdachten van de ribboat die duin in gevlucht zijn, werden door boswachters van Staatsbosbeheer in samenwerking met de politie aangehouden.

Nadat alle slachtoffers met de ambulances vervoerd zijn is de oefening rond zes uur ten einde gekomen. Alle hulpverleners kijken terug op een geslaagde samenwerkingsoefening.