De gemeente wil een aantal locaties vergroenen door bloemrijke bermen aan te leggen. Vorig jaar heeft de Industrieweg al een kleurrijke en groene metamorfose gehad. Een aantal nieuwe locaties krijgt in het voorjaar van 2020 eenzelfde metamorfose.
De onderstaande locaties krijgen meer groen:
· Katwijk Noord, Bufferzone achter de titan, Hoorneslaan (noord kant en middenbermen)
· Katwijk a/d rijn, Laage Mallegatpad bij Roversbrug
· Kanaalzone t.h.v. Prins Frederikdreef
· Nieuwe duinweg bij Rijnmondcollege / Andreascollege
· Valkenburg, Duinzicht deels langs Tjalmaweg
· Rijnsburg, Waterboslaan (middenberm)

Het gras wordt op deze locaties niet meer gemaaid, zodat er bloemrijke bermen met hoger gras en een diversiteit aan ‘wilde’ bloemsoorten ontstaan.

‘Het doel is om Katwijk jaarrond groener en aantrekkelijk te maken, waardoor de biodiversiteit een impuls krijgt’, vertelt wethouder Rien Nagtegaal in een persbericht. ‘Met het maken van jaarrond bloemrijke bermen langs doorgaande wegen creëren we ecologische verbindingen, waardoor bijen en overige insecten beschikken over een groter leefgebied. Bovendien is het voor bewoners en dagelijkse gebruikers ook van grote waarde en zorgt het dat mensen zich uitgenodigd voelen om Katwijk te bezoeken.’

In het voorjaar van 2020 wordt het oude gras verwijderd. Daarna wordt het bloemzaad ingezaaid.