De test met een gratis bewaakte fietsenstalling in het centrum van Katwijk aan Zee is niet geslaagd. De stalling op het Emmaplein moest tijdens de zomermaanden voor minder fietsparkeeroverlast en fietsendiefstal zorgen. Uit een evaluatie blijkt dat die overlast niet is afgenomen.

Fietsers konden vorig jaar van augustus tot en met oktober zes dagen in de week gebruik maken van de bewaakte fietsenstalling. In de stalling was ruimte voor zo’n 300 fietsen, maar dat aantal werd grotendeels niet eens per week bereikt. Uit gesprekken met de fietscoaches, die tijdens de zomer op de Boulevard worden ingezet om iedereen netjes te laten parkeren, blijkt dat mensen de afstand van de stalling naar het strand vaak te groot vonden. De medewerkers in de stalling zagen vooral toeristen in de stalling. ‘Wij concluderen hieruit dat inwoners een dergelijke voorziening minder belangrijk vinden’ schrijft de gemeente in de evaluatie.

‘Gezien de kosten (33.000 euro), het beperkte gebruik en de niet afgenomen overlast concluderen wij dat het doel van de pilot gratis bewaakte fietsenstalling niet behaald is. Gezien de lengte van het strand en de uitgestrektheid van het winkelgebied lijkt een bewaakte stalling alleen effectief indien deze op meerdere plekken gerealiseerd wordt.’

De gemeente weet niet of het aantal fietsendiefstallen is afgenomen. Daar zijn (nog) geen cijfers over bekend.

Het inzetten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt (SROI) in de fietsenstalling bleek wel een succes. Tijdens de pilot werden mensen ingezet die op dat moment geen baan hadden en hulp nodig hadden om aan het werk te komen. Met die nieuwe werkervaring op zak, is de kans groter dat ze een baan vinden.