Tijdens de laatste jaarwisseling was het voor eerst in Katwijk mogelijk om als bewoners vrijwillige vuurwerkvrije zones aan te wijzen. Hoewel maar twee groepen bewoners zich daarvoor aanmeldden en maar één daarvan succesvol was, adviseert het college van burgemeester en wethouders om tijdens de komende jaarwisseling opnieuw gebruik te maken van vuurwerkvrije zones.
‘Het aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones was minimaal’, schrijft het college in een evaluatie. Buurtbewoners konden onderling bepalen om hun straat vuurwerkvrij te maken. De gemeente zou in die straten niet handhaven, maar bewoners konden wel materiaal aanvragen om duidelijk aan te geven dat hun straat vuurwerkvrij was. Maar twee groepen buurtbewoners maakten gebruik van de mogelijkheid.

Bewoners in Rijnsburg waren positief over hun aangevraagde vuurwerkvrije zone. De bewoners hielden zich aan de afspraak om in de straat geen vuurwerk af te steken. De Rijnsburgers zijn positief en denken erover na om dit jaar opnieuw een aanvraag in te dienen. De tweede aanvraag is minder succesvol gebleken. Het experiment was voor die tweede groep bewoners niet helemaal duidelijk.

De gemeente had zelf naast de vrijwillige vuurwerkzones, vijf plekken aangewezen waar vuurwerk niet was toegestaan. Bij de Dorpsweide, Schutterswei, Ridderbos, Park Westerhaghe en de kinderboerderij achter de Wilbert mocht geen vuurwerk worden afgestoken. Hoewel er geen overlast gemeld is, zijn er wel drie incidenten geweest op die plekken. Bij de Dorpsweide is zwaar vuurwerk afgestoken en brandend vuurwerkafval gevonden. In park Westerhaghe is vuurwerk gegooid vanuit een aangrenzende flat en daarnaast zijn er nog twee vuurwerkvrijezoneborden vernield.

Desondanks is het college positief. ‘De vooraf gestelde doelen zijn bereikt: rust in verband met dierenwelzijn en vermindering van milieuschade.’