Als het aan Durf ligt, worden winkeleigenaren beboet voor leegstaande winkels. Volgens de partij is het voor de vastgoedbeheerders nu vaak voordeliger om een pand leeg te laten staan, dan te verhuren. De boete moet een oplossing bieden voor de huidige leegstand in het winkelcentrum van Katwijk.

De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders in een brief om actie.

‘Helaas kampt Katwijk op dit moment nog steeds met relatief veel winkelleegstand (10 procent van de beschikbare ruimte volgens het meest actuele koopstromenonderzoek) en dat heeft mede te maken met de torenhoge huren die worden gerekend voor huurders vanuit de eigenaren’, schrijft fractievoorzitter Sonny Spek. ‘Het is voor vastgoedbeheerders vaak goedkoper om hun pand leeg te laten staan dan te verhuren. Op deze manier hoeven zij er geen OZB over te betalen.’

Een aantal winkelpanden op het Emmaplein in Katwijk aan Zee staat al geruime tijd leeg.

Durf denkt daarnaast dat de boete vastgoedbeheerders kan dwingen om met de gemeente in gesprek te gaan, om vervolgens een herbestemming te kunnen vinden voor het lege pand.

De gemeente kan winkeleigenaren een boete opleggen door een leegstandsverordening in te stellen. Dat gebeurde onder andere al in de gemeenten Amsterdam, Nunspeet, Wormerland, Tilburg en Sluis.

Of het college zo’n verordening ziet zitten, is nog even afwachten.