Burgemeester Cornelis Visser mag een mosquito inzetten bij overlast van hangjongeren. Vijf partijen zagen liever niet dat de burgemeester het apparaat met hoge pieptoon als handhaving kan gebruiken, maar een meerderheid van de gemeenteraad wil hem wel die mogelijkheid geven.

Bij het gemeentehuis hangt al een mosquito om de overlast van hangjongeren te beperken. De mosquito produceert een hoge irritante pieptoon, die voornamelijk voor jongeren hoorbaar is. Visser wil de mosquito alleen als laatste redmiddel inzetten, als er geen enkele andere mogelijkheden meer zijn om overlast aan te pakken.

D66 is tegen de inzet van een mosquito en diende een amendement in samen met GemeenteBelangen en Hart Voor Katwijk, om de wijziging in het APV, waarin de mogelijkheid voor het gebruik van het apparaat wordt vastgelegd, te schrappen. Volgens die partijen is het ‘onwenselijk om overlast met overlast te bestrijden.’ Bovendien denken zij dat het probleem zich zo alleen maar verplaatst.

Het amendement werd gesteund door PvdA en DURF, maar de meerderheid van de gemeenteraad was voor de mogelijkheid van een mosquito.