Voorzitter Jan Bakker van Stichting Het Valkenburgs Pontje maakt zich geen zorgen over de toekomst van het pontje. Het pontje krijgt concurrentie van de fietsbrug die in april geopend wordt voor alle fietsers. Pontbaas Harry Prins heeft wel zorgen en vreest voor zijn baan.

De fietsbrug over de Oude Rijn wordt op woensdag 13 maart officieel geopend. De stichting is betrokken bij de opening. Erg fijn, vindt Bakker. ‘De brug is niet in plaats van de pont. Het is én-én.’

De oversteek vanuit Valkenburg naar Rijnsburg heeft zeven jaar geleden een dipje gehad, maar sindsdien is er een stijgende lijn. Vorig jaar hebben 45.000 mensen gebruik gemaakt van de pont. Afgelopen zondag heeft de pontbaas 182 mensen naar de overkant gebracht. Bakker: ‘Dat zijn aantallen waar we in de zomer heel blij mee zijn’.

Daling
Met de komst van fietsbrug verwacht Bakker een flinke daling. De voorzitter heeft een eigen steekproef gehouden. Hij vroeg gebruikers van de pont waar ze vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Daarna kon hij zien of het pontje de kortste route voor die mensen blijft of niet. Voor ongeveer 2/3 blijft de pont de kortste route. ‘Maar die proef houdt bijvoorbeeld geen rekening met het sentiment’, vertelt Bakker.

Zorgen
Pontbaas Harry Prins vreest al het ergste. ‘Ik maak mij grote zorgen ja.’ Hij geniet van zijn baan en wil niet op zoek naar wat anders. Bakker stelt hem gerust. ‘Het komt goed Harry.’

De nieuwe situatie wordt na één jaar geëvalueerd door de gemeente. Bakker vreest niet dat de brug het einde betekent voor de pont. ‘Ik zou het niet geloven als het pontje hier verdwijnt.’