Een motie van Kies Katwijk voor een stadspark in de Kwakelwei zorgde donderdagavond voor veel irritatie bij raadsleden. Fractievoorzitter Jaap Haasnoot werd beschuldigd van het ‘politiek kapen’ van dit thema wat volgens CDA’er Barend Tensen tot nu toe heel ‘harmonieus’ was verlopen. Alle partijen zijn namelijk voor een park in de Kwakelwei en het naastgelegen Heerenschoolbos, maar de motie zou het proces verpesten. 

De Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn is op dit moment een hot item. Het stuk grond is onlangs verkocht aan Van Rhijn Bouw die daar een aantal woningen wil bouwen. Stichting Vrienden van het Rijn Park pleit de laatste maanden voor het behoud van groen in dat gebied. Vorige week was de stichting op het gemeentehuis aanwezig bij een bijeenkomst over het groenbeleidsplan om daar hun voorstel voor een stadspark te verkondigen.

Zwart op wit
Voor Kies Katwijk de reden om in actie te komen en een motie in te dienen om dat stadspark mogelijk te maken. Op Hart Voor Katwijk na werd de motie door de overige partijen niet gesteund. ‘Iedereen steunt het stadspark, waarom kunnen we het dan niet zwart op wit zetten?’, vroeg Haasnoot zich hardop af.

Niks aan het handje
GemeenteBelangen noemt de timing ‘niet echt handig’. Dat vinden meerdere partijen. De partijen vinden dat er geen haast is. ‘Het proces loopt nog’, vindt het CDA. Het bestemmingsplan van het gebied is agrarisch en staat geen woningbouw toe. Volgens Ralf Boland van D66 is er daarom ‘nog niets aan het handje’.

Ook wethouders Gerard Mostert en Rien Nagtegaal zien geen noodzaak om nu al het gebied aan te wijzen als stadspark, omdat het gebied aan bod komt in het groenbeleidsplan. Mostert vindt de term ‘stadspark’ ook nog te onduidelijk. ‘Als ik stadspark google zie ik mooie groene parken. Maar ik kom ook grote, hoge gebouwen tegen.’

Stichting Vrienden van het Rijn Park heeft de raadsvergadering met verbaasde ogen aangezien. Zij willen hun plan samen met de gemeente stap voor stap uitvoeren. De motie van Kies Katwijk vonden ze dan ook geen goed idee. Mede-initiatiefnemer Ben Rijnten: ‘Eerst het groenbeleidsplan ontwikkelen, dan het stadspark.’