Katwijkers krijgen voorrang bij de toewijzing van 35 eengezinswoningen aan de Petronella van Saxenstraat en de Anna van Berchemstraat en de 24 appartementen aan de Karel de Grotelaan (De Horn). Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De woningen worden dit najaar en begin volgend jaar opgeleverd door Dunavie. 

Wethouder Gerard Mostert: ‘Ik zet mij in voor de juiste woning, op de juiste plek, voor de juiste doelgroep. Mooi dat dit in Rijnsburg gelukt is en inwoners van onze gemeente voorrang krijgen bij de toewijzing van de sociale huurwoningen die ook nog eens duurzaam zijn’.

In mei wijst Dunavie de woningen via actieve bemiddeling toe aan de huurders met stadsvernieuwingsurgentie uit de sloop van de Petronella van Saxenstraat. Mochten er huurwoningen over zijn, dan worden deze naar verwachting eind mei via Huren in Holland Rijnland (voorheen Woningnet) toegewezen aan de andere groepen.

Sinds 2014 past de gemeente Katwijk bij nieuwbouwprojecten lokaal maatwerk toe. Zo kregen inwoners van de gemeente Katwijk bij de nieuwbouwprojecten ’t Duyfrak, Westerhaghe, Haven fase 3, de Hornpoort en de Hoorneslaan al voorrang. Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ (SHD) onderstreept het belang van lokaal maatwerk: ‘Bewoners vinden het vaak heerlijk om in hun eigen buurtje of in hun eigen dorp te blijven wonen. En dat moet kunnen met goed en passend maatwerk’, aldus Cees Oostindie, voorzitter van de SHD.

De eengezinswoningen
De Petronella van Saxenstraat wordt het eerste ‘gasloze’ project met nul-op-de-meter-woningen (NOM) van Dunavie. Het nieuwbouwplan bevat 35 sociale huurwoningen en tien koopwoningen. Alle sociale huurwoningen zijn eengezinswoningen met drie kamers en een tuin, verdeeld over twee bouwlagen, die voor 607,45 euro per maand worden aangeboden. De koopwoningen bestaan uit vier rijwoningen en zes twee-onder-een kap. De woningen worden in het najaar van 2019 opgeleverd.

De appartementen
In de komende jaren wordt in De Horn een aantrekkelijke wijk gebouwd. De 24 appartementen van Dunavie zijn voorzien van zonnepanelen, een royale woonkamer, twee slaapkamers en een tuin of balkon. De woningen worden in januari 2020 opgeleverd. 16 appartementen worden voor 607,45 euro verhuurd, de overige acht voor 720,42 euro. Pierre Sponselee, interim directeur-bestuurder van Dunavie: ‘Het is voor Dunavie belangrijk om betaalbare woningen aan te blijven bieden zonder onze ambities op het gebied van duurzaamheid tekort te doen. Deze projecten laten zien dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten’.

Volgorde voorrang inwoners gemeente Katwijk

1.       Huurders van Dunavie die door de sloop van hun woning aan de Petronella van Saxenstraat stadsvernieuwingsurgentie hebben gekregen. Deze huurders kunnen met voorrang reageren op vervangende woonruimte;
2.       Andere huurders van Dunavie met stadsvernieuwingsurgentie;
3.       Huurders van Dunavie uit (sociale) huurwoningen;
4.       Inwoners gemeente Katwijk.