Gedeputeerde Floor Vermeulen, wethouder Rien Nagtegaal en Machiel Kleingeld van Arriva openden woensdag de allereerste R-nethalte in Katwijk: halte Duinvallei. De opening van de halte langs de N206 ter hoogte van de Molentuinweg is het startsein van de realisatie van nog eens twaalf R-nethaltes in de gemeente.

Als alles volgens planning verloopt rijden er vanaf eind 2020 R-netbussen tussen Leiden Centraal en Katwijk. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk werken zo samen aan de bereikbaarheid van Katwijk én de best bereikbare provincie.

‘De opening van de halte Duinvallei is nog maar het begin’, aldus Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland. De komende tijd werken de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk samen aan de komst van R-net naar Katwijk. Op maar liefst 13 plaatsen in Katwijk komen nieuwe haltes of worden bestaande haltes opgewaardeerd tot R-nethaltes.

Wethouder Rien Nagtegaal, Machiel Kleingeld van Arriva en gedeputeerde Floor Vermeulen. Foto: Stephan de Ridder

Dat betekent zeer comfortabele bushokjes, overdekte fietsvoorzieningen en digitale informatiepanelen met actuele reisinformatie. Daarnaast worden op de routes in Katwijk diverse maatregelen getroffen om de doorstroming van de bus en het overige verkeer te verbeteren. Denk hierbij aan aanpassingen van rotondes, de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur en een fietstunnel bij de Zeeweg. Vermeulen: “Als de R-netbussen eind 2020 gaan rijden krijgen de haltes nog het rode R-net logo op het dak van het bushokje. Dan is Katwijk helemaal klaar voor R-net!”

De eerste R-net halte in Katwijk. Foto: Stephan de Ridder

Aan de slag
Ook wethouder Rien Nagtegaal is blij met deze mijlpaal: ‘Dat we vandaag hier staan is het resultaat van een intensief participatietraject dat provincie en gemeente samen met omwonenden en maatschappelijke organisaties hebben doorlopen’. De afgelopen maanden zijn er in Katwijk op verschillende plaatsen informatiebijeenkomsten geweest om omwonenden te betrekken bij de ontwerpen van de haltes en de verschillende infrastructurele maatregelen. De gemeente verwacht eind 2019 te kunnen starten met de eerste werkzaamheden langs de Zeeweg. De werkzaamheden voor R-net worden waar het kan slim gecombineerd met andere werkzaamheden die op de planning staan. Wethouder Nagtegaal: ‘Dit betekent onder andere dat als R-net rijdt, we ook een duurzaam heringerichte Biltlaan hebben met een vrijliggende fietsroute en een duurzaam gerenoveerde Koningin Julianabrug’. De infrastructurele maatregelen voor R-net worden grotendeels gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. De gemeente Katwijk financiert de herinrichting van de Biltlaan en de renovatie van de Koningin Julianabrug.

De bus arriveert. Foto: Stephan de Ridder

R-net in Katwijk
In Katwijk gaan twee R-net lijnen rijden: van ESA/Estec via de Biltlaan en de Zeeweg naar Leiden Centraal (vice versa) en van de Boulevard Zuid via de Zeeweg naar Leiden Centraal (vice versa). R-net is hét kwaliteitsmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in de Randstad. Alle R-net verbindingen samen vormen een aantrekkelijk netwerk van snel, betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer. R-net vervangt vanaf december 2020 de buslijnen 30/31 en gaat in de spits zes keer per uur rijden. Op het traject Leiden Centraal tot de halte Gemeentehuis in Katwijk, waar deze twee lijnen dezelfde route volgen, betekent dit dat iedere vijf minuten een R-net bus gaat rijden.