Het was een tijdje stil rondom het Ringpark, maar het plan komt nu in snelvaart. Initiatiefnemer Jan de Lange denkt dat wandelaars deze zomer een wandeling kunnen maken door het Ringpark.

De Lange presenteerde in 2016 zijn idee voor ‘het langste museum ter wereld’ in De Katwijksche Post. Het Ringpark is een groene ring in Katwijk, die leidt langs een aantal hoogtepunten zoals de Watertoren, Soefitempel, Cleijn Duinpark, kalkoven en Vuurbaak. Die route moet niet alleen groen zijn, maar ook educatief.

De Lange: ‘Je ziet zoveel dingen, maar je leert niks. Je wilt toch weten wat er groeit, bloeit en leeft?’

De Katwijker had het Ringpark eigenlijk al opgegeven. Met de komst van het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Katwijk is het balletje weer gaan rollen. Samen met de gemeente, Dunea en Rijnland is het plan weer opgepakt.

Water
De wandeling in het Ringpark krijgt het thema ‘water’. De Lange: ‘Waterloop, zou een mooie naam voor deze wandeling zijn’. Er wordt daarnaast een wandelapp ontwikkeld waarin niet alleen de wandelroute staat, maar ook alle hoogtepunten en informatie over wat er tijdens de wandeling allemaal te zien is. In de app is er ook uitleg over hoe de route er in de toekomst uit komt te zien, want het pad moet zich komende jaren wel nog ontwikkelen. ‘Het is nu nog geen park, maar wel al een wandeling.’

Duinvallei
Er zitten nog wat kleine knelpunten in de route waar nog een oplossing voor moet komen. De route gaat bijvoorbeeld door de Duinvallei, maar daar lopen de wandelpaden alleen langs de N206 en huizen. De Lange wil het liefst een pad door het groen van de Duinvallei, maar daar is een groot stuk grond in gebruik van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn. De initiatiefnemer wil daarom nog in gesprek met de gemeente en de OV.

De komende weken staan er ook vergaderingen op de agenda met de samenwerkingspartners. De wandelapp moet in het voorjaar klaar zijn. Het Natuurcentrum wil voor de zomer de eerste wandeling organiseren.