Trouwambtenaar: Katwijkse stelletjes steeds romantischer

Foto: Stephan de Ridder

Een verpleegster en een vissersman. Ze hebben elkaar in café Stairs ontmoet. Veel meer informatie over het koppel is er niet. Het is het eerste ‘stelletje’ dat Jaco van der Bent op het gemeentehuis van Katwijk mag trouwen. Als Van der Bent naar binnen loopt ziet hij een aantal bekenden gasten. Ze gniffelen. De gasten proberen hem van zijn stuk te brengen, maar hij trapt er niet in. Hij blijft in zijn rol als trouwambtenaar en niet veel later stapt het koppeltje vrolijk naar buiten. Van der Bent ook. Na dit ‘fake’ huwelijk heeft hij de stevige sollicitatieprocedure overleefd en is hij aangenomen als een gemeentelijk trouwambtenaar. Een droom die uitkomt.

De nieuweling moet de eerste periode zijn plekje tussen de traditionele en gevestigde BABS in Katwijk verdienen, maar hij geniet al vanaf het eerste moment.

‘Het is zo ontzettend leuk’, vertelt Van der Bent nu ruim drie jaar later. ‘Het is zo bijzonder dat mensen je toelaten op de belangrijkste dag van hun leven.’

Romanticus
Een bruidegom die in duin een setting met een bistro opzet. Ballonnen en al. Precies op de plek waar hij en zijn meisje graag komen. Maar zijn partner wil die dag eigenlijk niet van de bank. Toch krijgt hij haar mee naar de romantische setting, waar hij haar uiteindelijk ten huwelijk vraagt. Van der Bent hoort de verhalen van zijn koppeltjes graag en ziet het ook meteen voor zich. De Katwijker is een romanticus en een groot fan van de liefde.

‘Het huwelijk is een soort van verbondje. Je zegt tegenover iedereen: ‘Wij gaan ervoor. Wij horen bij elkaar en iedereen mag het weten’.’

Niet alleen Van der Bent is romantisch, hij ziet de Katwijkers ook steeds romantischer worden en dat stemt hem vrolijk. Stelletjes kiezen vaker voor andere trouwlocatie zoals het strand of in een restaurant waar het aanzoek in het eten verstopt zit. Ook ziet Van der Bent dat er tijdens de ceremonies groter uitgepakt wordt.

Kinderen en roofvogels
Kinderen die in mini-autootjes de ring komen brengen, een huisdier die over de ring waakt of een roofvogel die de ring komt aanvliegen. De Katwijkers worden steeds gekker. Van der Bent vindt het wel ‘tof’. Toch is het soms ook lastig. Bijvoorbeeld als een koppel op het strand trouwt en precies tijdens de zonsondergang het ja-woord wil geven. ‘Stellen hebben er soms zo goed over nagedacht. Ik hoop maar dat ik dan aan de verwachtingen kan voldoen.’

Valentijnsdag is de ideale dag voor romantiek, maar toch is er geen enkele Kawijker die vandaag op het gemeentehuis trouwt. Van der Bent is verbaasd. ‘Misschien is het wel een te groot cliché om op deze dag te trouwen.’