De spanning, de slapeloze nachten en de zenuwen. Even kwam het weer allemaal terug bij Ine Paauw. De ex-deelneemster van Heel Holland Bakt was samen met de oud-bakkers bij de finale aanwezig, die afgelopen zondag werd uitgezonden. ‘Het gevoel was er weer helemaal.’

De Rijnsburgse was in 2017 in het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt te zien, waar zij net voor de finale het televisieprogramma moest verlaten. Dit jaar keek ze mee vanaf de bank en dat was best wel ‘apart’. Paauw: ‘Er stonden nieuwe bakkers in ‘onze’ tent. Ze gebruikten onze spatels en beslagkommen’.

Opgesloten
De whatsappgroep met de deelnemers van haar eigen seizoen ging non-stop af. Paauw besefte ineens hoe zwaar de deelname aan het populaire programma eigenlijk geweest was. ‘Vier maanden lang heb ik mij na mijn werk opgesloten in de keuken. Studeren, uitproberen, ontwerpen, recepten opschrijven, deadlines halen voor de redactie en hup weer naar de tent. Mooie jurkjes uitzoeken en mijn nageltjes mooi maken. Ieder weekend weer.’

De periodes tussen de opnames en uitzendingen waren rustig. De bakster droeg geheimen met zich mee en mocht niets over het programma vertellen. Toen de jury haar in de halve finale naar huis stuurde, barste de chaos los. ‘Mijn telefoon ontplofte bijna! Vreemden die je zomaar aanspraken, een kassière in een winkel die wisselgeld gaf en mijn naam wist. Van jong tot oud, man of vrouw het leek wel of iedereen gekeken had en mij kende. Dat is heel bizar en vooral heel leuk.’

Overweldigend
Haar eigen website ging online en de mailbox stroomde vol met verzoekjes. ‘Thuis vonden we het overweldigend. Ik had er een flinke klus aan om alle bakaanvragen in te plannen. Het zwarte gat na Heel Holland Bakt waar de media over speculeert, heb ik niet gezien.’

Een jaar later wordt ze nog steeds vaak herkend. Mensen op straat spreken haar aan en vertellen over hoe ze bij iemand anders een ‘puntje’ van Ine hebben gegeten. Inmiddels hebben al vele mensen haar taarten en baksels geproefd. De taarten zijn terug te vinden in Utrecht en Rotterdam en ook BN’ers staan in de keuken van Ine om een taart op te halen. ‘Zo bijzonder’, vertelt de oud-deelneemster. Naast het bakken heeft ze ook druk met jureren, bakdemonstraties en winkelopeningen en haar werk op het Zeehos. Daarnaast is ze ook bezig met het ontwikkelen van een eigen baklocatie. ‘Ik heb mijn passie gevonden.’

Kans
Paauw heeft haar kans gepakt na het avontuur van Heel Holland Bakt. Ze hoopt dat de bakkers van het laatste seizoen dat ook doen. ‘Blijf jezelf en laat je niet gek maken door de media. Als je iets wil met je bak passie, dan is dit het moment om van de duikplank te springen.’

Deze zomer krijgt Paauw alle bakkers op bezoek in haar tuin in Rijnsburg. Alle 65 deelnemers van de Heel Holland Bakt-familie komen dan bij elkaar voor een reünie.