De gemeente kan kunstgrasvelden niet met een gerust hart renoveren. Wethouder Adger van Helden wil de renovatie van de kunstgrasvelden van Rijnsburgse Boys, VV Katwijk en FC Rijnvogels in ieder geval met één jaar uitstellen. De renovatie van die velden moest eigenlijk voor het nieuwe speelseizoen van 2019-2020 klaar zijn.

Kunstgras kwam vorig jaar negatief in het nieuws. De korrels zouden kankerverwekkend zijn. Na onderzoek concludeerde het RIVM dat het rubber niet slecht is voor de gezondheid, maar wel voor het milieu.

Geen opties
Omgevingsdienst West-Holland heeft onlangs het advies uitgebracht om geen rubbergranulaat kunstgrasvelden meer aan te leggen. Ze adviseren gemeenten om te kijken of het financieel mogelijk is om de rubberen korrels uit de velden te halen en te vervangen door milieuvriendelijke korrels.

‘De nu beschikbare informatie, het standpunt van de Omgevingsdienst en het feit dat er geen mogelijkheid is om de oude matten door een erkende verwerker te laten recyclen biedt weinig tot geen opties en zekerheid om de kunstgrasvelden in 2019 ‘met een gerust hart’ te renoveren’, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente laat de velden opnieuw keuren. Vervolgens wordt de beslissing gemaakt of de velden volgend jaar gerenoveerd kunnen worden.