Op Unmanned Valley (UMV) is geen plek voor zweefvliegers. Wethouder Gerard Mostert heeft op aandringen van de gemeenteraad zijn best gedaan om een plekje voor de zweefvliegers te regelen, maar dat heeft tot niets geleid. Meer dan ‘nog maar eens een goed woordje doen’ kan de wethouder naar eigen zeggen niet doen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), de provincie en de gemeente Wassenaar afspraken gemaakt over de inrichting van Unmanned Valley. De partijen willen onder andere op voormalig vliegkamp Valkenburg een testcentrum voor drones en woningen.

In het gebied is geen plek voor zweefvliegers. De Zuidhollandse Vliegclub kwam daarom onlangs in actie op het gemeentehuis van Katwijk. De gemeenteraad gaf toen aan de wethouder de opdracht om extra zijn best te doen voor de zweefvliegers.

Mostert liet donderdagavond aan de gemeenteraad weten dat hij op Katwijks grondgebied niets meer kan doen voor de zweefvliegers, omdat het RVB geen zweefvliegers in het gebied wil.

‘Wrang en teleurstellend’, noemt SGP de beslissing. De gemeenteraad wil echter niet dat de plannen voor woningbouw en Unmanned Valley vertragen. De wethouder is het daar mee eens. ‘Het is onverantwoord om de woonplannen en UMV opzij te schuiven voor zweefvliegers.’

De wethouder kan niets meer voor de zweefvliegers doen, maar de gemeenteraad wil zelf nog wel kijken wat mogelijk is, door bijvoorbeeld met de gemeenteraad van Wassenaar in gesprek te gaan.