Je kunt nog met een gerust hart wandelen in het Katwijkse duingebied. In natuurgebied De Stippelberg werd onlangs een vrouw aangevallen door een Schotse Hooglander. Ze raakte daarbij flink gewond. Volgens boswachter Mark Kras zijn hier geen soortgelijke incidenten geweest. Toch moeten wandelaars wel rekening houden met de beesten.

De kans dat je in duin een Schotse Hooglander tegen het lijf loopt is al erg klein. In duin lopen maar zes Hooglanders. In het natuurgebied Lentevreugd wordt de kans al wat groter. Daar grazen zo’n vijftig Hooglanders.

Kras noemt de aanval op de vrouw in De Stippelberg ‘uitzonderlijk’. Zelf heeft hij de afgelopen tien jaar maar één keer een verhaal gehoord van een fotograaf, die een van de beesten op zich af zag komen stormen. De man was toen wel ver van het pad af en raakte niet gewond.

Korte uitval
Volgens de boswachter geven de dieren zelf goed aan wanneer ze onrust voelen. Ze schudden dan met hun hoofd en graven met hun voorpoot. In het uitzonderlijke geval dat ze toch op een bezoeker afstormen, is het maar een korte uitval waarbij het dier al ver stopt voordat het in de buurt van de wandelaar komt.

‘Houd afstand’, geeft Kras mee als tip. ‘Rustig doorlopen en kijk hoe de dieren zich gedragen. Bekend is dat koeien hun jongen verdedigen, dus tussen jongen en hun moeder komen, is onverstandig. Even van het pad af en met een boog omlopen is dan beter.’