Burgemeester Cornelis Visser vindt dat GOA’s in Katwijk geen bodycam nodig hebben. Dat liet hij afgelopen donderdag weten na vragen van CDA tijdens de raadsvergadering.

CDA stelde tijdens de raadsvergadering voor om een camera op het lichaam van de gemeentelijk opsporingsambtenaar te plakken als ‘preventief wapen’.

‘Je zou daar maar als GOA staan, bij iemand die je in de handboeien moet slaan en die een beetje moeilijk doet. Zo’n bodycam kan zeer preventief werken’, pleit CDA-raadslid Dick Oudwater.

GOA’s zijn nu voorzien van een steekwerend vest. Daarnaast wordt gekeken of de uitrusting moet worden uitgebreid met handboeien. Van het CDA mag het nog een stapje verder door GOA’s een camera op te spelden. Volgens Oudwater kan dat handig zijn bij aanhoudingen, wanneer de politie er nog niet is.

Geweld
De burgemeester denkt dat GOA’s weinig in contact komen met geweld. Ze worden bijvoorbeeld niet ingezet bij voetbalrellen en surveilleren ook niet in het weekend of ’s avonds bij de horecagelegenheden. Visser: ‘Het geweldsaspect ligt helemaal bij de politie en dat vraagt ook om hele andere capaciteiten’. Visser verwijst naar de vele trainingen die agenten krijgen. Het kost tijd en geld om de GOA’s zo’n zelfde soort training te geven. Visser: ‘En eigenlijk is het op dit moment helemaal niet nodig in Katwijk’.

Ook de overige partijen in de gemeenteraad waren niet happig op het voorstel.