De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 26 jaar en is intussen uitgegroeid tot een echt voorleesevenement. Op zaterdag 2 februari 2019 organiseert Bibliotheek Katwijk van 14.30 tot ongeveer 17.00 uur een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De voorleeskampioenen van maar liefst 17 basisscholen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg treden dan voor het voetlicht. Ze lezen een fragment voor uit een favoriet kinderboek. De voorlezers zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen. Op school wonnen zij de voorleeswedstrijd en zij zijn dan ook allen in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’.

Tijdens de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd, die op 2 februari in Het Dorpshuis Valkenburg wordt gehouden, strijden deze schoolkampioenen om een plek in de vervolgronde. De winnaars van de vervolgronde gaan weer door naar de ‘provinciale finale van Zuid-Holland’ die begin april in Rotterdam wordt gehouden en de winnaar van de provinciale finale mag zijn of haar kunsten etaleren in de landelijke finale op woensdag 22 mei in Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingproject voor leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs met als doel het belang van voorlezen en het plezier in lezen onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd vindt plaats op zaterdag 2 februari vanaf 14.30 uur in Het Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3. De 17 deelnemers mogen een aantal supporters meenemen. Er is een deskundige jury bestaande uit: Anita de Jager (docent Nederlands en coördinator leesonderwijs Vakcollege Rijnmond), Corien van Starkenburg (wethouder Zorg en Ondersteuning) en Fijke van den Oever (mede-eigenaar van boekhandel Het Baken). Zij bepalen welke deelnemers doorgaan naar de volgende ronde.