De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, station Katwijk aan Zee kwamen in 2018 42 keer in actie. Landelijk gezien ziet de KNRM een stijging van 20 procent ten opzichte van voorgaande jaren. KNRM Katwijk werd in 2017 51 keer en in 2016 41 keer gealarmeerd.

Ook afgelopen jaar werd door de meldkamer ambulancedienst meerdere malen beroep gedaan op de vrijwilligers. Hierbij werd het ambulancepersoneel op het strand geassisteerd met het kust hulpverleningsvoertuig (KHV). Meerdere malen is een slachtoffer op strand vervoerd in de KHV naar de gereedstaande ambulance. Tijdens deze meldingen werd naast het ambulancepersoneel ook samengewerkt met (strand)politie, Reddingsbrigade en het mobiel medisch team van de traumahelikopter.

De bemanning van de reddingboot werd dit jaar meerdere malen gealarmeerd voor zwemmers die vermist waren of vermissingen van personen. Ook werden diverse motorbootjes en een jacht te hulp geschoten die in de problemen waren geraakt.

Het meest opvallende incident was een zoekactie naar een mogelijke opvarende na een aanvaring. Deze aanvaring vond plaats in de haven van Scheveningen tijdens de Volvo Ocean Race op 28 juni. Hierbij gingen duikers van de brandweer duiken vanaf de reddingboot die tussen de havenhoofden in lag. En ander incident met trieste afloop was op 8 december toen met meerdere stations gezocht werd naar een vermiste kitesurfer. De man werd uiteindelijk de volgende dag overleden aangetroffen tussen de blokken van het havenhoofd.

De KNRM bestaat dit jaar 195 jaar en hoopt hun 100.000ste donateur te verwelkomen. Naast de 1400 vrijwilligers zijn de donateurs voor de KNRM nog steeds van groot belang en zijn zij de ‘ Redders aan de wal’. Dit jaar zal op 11 mei ‘ Reddingbootdag’ voor de 25ste keer georganiseerd worden! Hierbij openen de reddingsstations hun deuren weer voor de trouwe donateurs!