UPDATE: Het jongerenkanaal PodKat heeft een openhartig interview gehad met ds. P. den Ouden over de Nashville-verklaring waarin hij verteld waarom hij de keuze heeft gemaakt de verklaring te tekenen.

“WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn.”

Dat zijn een paar woorden uit de Nashville-verklaring waar enkele honderden orthodox-protestantse predikanten en prominenten, waaronder een Katwijkse predikant, hun handtekening onder hebben gezet. Dit van oorsprong Amerikaans document spreekt zicht stevig uit tegen homoseksualiteit en betoogt dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’. 

Diverse theologen en predikanten hebben zich dit weekend negatief uitgelaten over het document en laten weten hier niet achter te staan. “Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: geloof dit niet! Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis.” zijn de woorden van predikant en EO-voorzitter Willem Smouter. PKN voorman René de Reuver betreurt het dat de Nashville-verklaring naar Nederland is overgewaaid, liet hij gisteravond weten. Hij noemt de tekst ‘theologisch eenzijdig en pastoraal onverantwoord’. De tekst helpt volgens hem het gesprek in kerkelijke gemeenten over gender, seksualiteit en het al dan niet kerkelijk zegenen van homoseksuele relaties niet verder.

In politiek Den Haag is met verbazing en afkeuring gereageerd op de verklaring tegen homoseksualiteit die door honderden protestantse predikanten en voorgangers is ondertekend. Naast Kees van der Staaij tekende SGP-senator Diederik van Dijk het document. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) sprak op Twitter van ‘stappen terug in de tijd’ en ‘nog een lange weg te gaan’. In Katwijk heeft alleen het CDA gereageerd op de verklaring en zijn zij het eens met partijvoorzitter van het CDA, Ruth Peetoom; “Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God”. Het volledige document is onder aan deze pagina te lezen.