Ook dit jaar verzorgt gemeente Katwijk, in samenwerking met politie en brandweer, een uitgebreide campagne om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. Met de inmiddels bekende slogan ‘Houd de boel heel’ probeert burgemeester Visser de aandacht van jongeren te trekken.

Maak een feestje van de jaarwisseling

Het schadebedrag is de laatste jaren flink gedaald, maar toch wordt nog altijd zo’n 20.000 euro aan materiaal vernield. Daarbij kun je denken aan kapotte speeltoestellen, afvalbakken, verkeersborden en kolken. Burgemeester Visser: “De jaarwisseling draait om gezelligheid en saamhorigheid. Het vernielen van spullen is zo nutteloos en past totaal niet bij de feestelijke sfeer. Al jaren proberen we op een leuke manier aandacht te vragen voor het heel houden van de spullen. En dat is ook dit jaar weer gelukt. De boodschap lijkt langzamerhand door te dringen: Vier feest, maar houd de boel heel! Dat doen wij ook.”

Fortnite in Katwijk

De serieuze boodschap in de jaarwisselingscampagne heeft al jaren een creatieve insteek. Ook dit jaar is dat weer gelukt. Met een Katwijkse vertaling van het populaire internetspel Fortnite hoopt de gemeente Katwijk jongeren te betrekken en het gesprek over vuurwerkvandalisme op gang te brengen. Uit voorzorg haalt de gemeente waar mogelijk materialen weg of sluit deze af tijdens de jaarwisseling. Ook zorgt de politie voor de handhaving. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s ochtends.

Houd de boel stil

De gemeente heeft 5 vuurwerkvrije plekken aangewezen op basis van dierenwelzijn en milieu, namelijk het Ridderbos, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, Heerenschoolbos met dierenweide en park Westerhaghe. Het is ook mogelijk vrijwillig een gebied vuurwerkvrij te houden. Buren kunnen met elkaar afspraken maken waar wel en waar geen vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling. De initiatiefnemer kan de vuurwerkvrije straat of buurt aanmelden via www.katwijk.nl/vuurwerk.

Meld overlast en vandalisme

Ziet u in aanloop naar oud en nieuw of tijdens de jaarwisseling dat iemand overlast of schade veroorzaakt, bel de politie: bij heterdaad via 112 en anders via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Foto’s en filmpjes zijn welkom.

Vragen over vuurwerk

Heeft u vragen over het afsteken van vuurwerk en handhaving van illegaal vuurwerk? Kijk dan op www.halt.nl of www.politie.nl.