De gemeente zet graag samen met inwoners, ondernemers en organisaties de schouders eronder om Katwijk merkbaar groener te maken. Samen streven naar een schonere en groenere woonwijk waar het fijn wonen is en waar kinderen graag buiten spelen, dat willen we tenslotte allemaal. Een groene leefomgeving is prettiger om in te wonen, maar is ook noodzakelijk om ons te beschermen tegen steeds extremere weersomstandigheden.

De gemeente is vorige week gestart met het planten van bollen langs de Industrieweg om de omgeving van Katwijk een blijvende groene metamorfose te geven. Wethouder Rien Nagtegaal: “Het doel is om Katwijk groener, jaarrond aantrekkelijk te maken en hiermee de biodiversiteit (verschillende soorten planten en dieren in de natuur) een impuls te geven. Met het maken van jaarrond bloemrijke bermen langs doorgaande wegen zorgen we er bovendien voor dat mensen zich uitgenodigd voelen om Katwijk te bezoeken. Maar ook voor bewoners en dagelijkse gebruikers is een aantrekkelijke groene leefomgeving van grote waarde. “

Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek 2016-2020

Het aanleggen van bloemrijke bermen is het eerste praktisch uitvoerbare project uit het gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek 2016-2020. Een van de eerste onderdelen hierin is investeren in aantrekkelijke entrees van de Duin- en Bollenstreek en het ontwikkelen van bloemrijke bermen in de regio. De bloeiende bermen sluiten ook aan bij de wens van Holland Rijnland om meer te investeren in de biodiversiteit van de regio. Kijk voor de volledige lijst met projecten in de regio ook op: https://hollandrijnland.nl/documenten-groen-en-recreatie

Hanging baskets april 2019

De hanging baskets zijn in het kader van ‘Katwijk merkbaar groener’ ook een terugkerend fenomeen in Katwijk geworden. Elk jaar bloeien de bloemrijke bakken voller en mooier in onze gemeente. Om dit te kunnen voortzetten zijn we verplicht om volgens de aanbestedingsrichtlijnen het ophangen en verzorgen van de hanging baskets via een Europese aanbesteding op de mark te zetten. Dit traject is nu in gang gezet, zodat in april 2019 de hanging baskets door heel Katwijk weer kunnen worden opgehangen.

Wat kunt u zelf doen voor meer groen in uw buurt

U kunt ook uw steentje bijdragen aan een schonere en groenere wijk. Door bijvoorbeeld stenen in uw tuin te vervangen voor gras of planten. Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte. Het zorgt voor vermindering van het leefgebied voor allerlei nuttige dienen en zorgt voor opwarming van de aarde. Met bepaalde planten of struiken in uw tuin te zetten die allerlei vogels en insecten aantrekken kunt u al het verschil maken. Zo zorgen we samen voor een klimaatbestendige, gezond en merkbaar groener Katwijk. Meer tips wat u kunt doen voor meer groen in uw buurt: https://www.operatiesteenbreek.nl/