Op maandag 24 december 2018 branden in heel Nederland lichtjes op oorlogsgraven. Een Lichtjesavond die al een aantal jaren gehouden wordt ter nagedachtenis aan de gevallenen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Arjan den Hertog uit Katwijk zag het al een aantal jaren op Facebook voorbij komen en voelde het als zijn plicht dit ook te organiseren in Valkenburg ZH.

Dit jaar organiseert hij voor het eerst een Lichtjesavond bij de 35 graven van gesneuvelde Nederlands militairen die in mei 1940 omkwamen in en rondom Valkenburg. Op de militaire begraafplaats Valkenburg ZH, naast de kerk op het Castellumplein, zijn belangstellenden vanaf 17:00 van harte uitgenodigd aanwezig te zijn en zelf ook een kaarsje aan te steken. De Lichtjesavond wordt mede mogelijk gemaakt door Oranjevereniging ‘Wilhelmina’ uit Valkenburg ZH. Zij hoorde van het idee en waren direct bereid al de kaarsen te sponsoren.

Vliegveld Valkenburg was op 10 mei 1940 één van de drie vliegvelden rondom Den Haag waar de Duitsers een grote luchtlanding deden met parachutisten en luchtlandingstroepen. Het was een ultieme poging om snel op te rukken naar Den Haag en daar de Nederlandse regering, legerleiding en het koningshuis (allen gevestigd in Den Haag) gevangen te nemen en zo een snelle capitulatie af te dwingen. Onze Nederlandse militairen ging tot het uiterste in een poging ons land te verdedigen tegen de goed getrainde en bewapende indringers. Zo ontstonden er hevige gevechten op het vliegveld Valkenburg en daar omheen in de dorpen Valkenburg ZH, Katwijk aan den Rijn, Katwijk aan Zee en Wassenaar (incl. duingebied tussen Wassenaar en Katwijk aan Zee). Aan beide zijden sneuvelden tientallen soldaten. De Duitse luchtlanding rondom Den Haag, onderdeel van Operatie Fall Gelb, mislukte mede door het hevige verzet van de Nederlandse krijgsmacht. Van de vele Nederlandse militairen die in dit gebied sneuvelden, ligt slechts een klein deel begraven op de militaire begraafplaats in Valkenburg ZH.

Meer informatie over de Lichtjesavond in Valkenburg kunt u vinden op de Facebookpagina:
Lichtjes op oorlogsgraven Valkenburg ZH. Informatie over de landelijk actie van ‘Lichtjes op
oorlogsgraven’ vind u op: https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com of op de
facebookpagina.