Goed nieuws voor wie op de hoogte wil blijven van de Katwijkse politiek en goed nieuws voor de lokale democratie: vanaf vandaag kun je de gemeenteraad live volgen vanuit je luie stoel, al dan niet onder het genot van een goed glas wijn.

Lokale politiek, voor veel Katwijkers is het een ver-van-hun-bed show die pas tot leven komt als er verkiezingen zijn of wanneer er iets in hun directe omgeving op de schop gaat. En dat is best begrijpelijk, de debatten in de gemeenteraad zijn soms best technisch en de ambtelijke kreten vliegen je om de oren. Toch kan het interessant zijn om eens mee te luisteren met wat er zoal in de gemeenteraad wordt besproken, want de besluiten die daar worden genomen hebben direct invloed op onze leefomgeving en ons welbevinden.

Vanaf vandaag kan dat vanuit je luie stoel of in de trein met behulp van een app (alleen iPad). De gemeente heeft namelijk geïnvesteerd in een verbeterde videodienst zodat inwoners  live mee kunnen kijken met de gemeenteraad. Voorheen kon er maar één zaal gevolgd worden en alleen via RTV Katwijk, nu zijn alle zalen live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl

Volg de debatten live met een zak popcorn of een goed glas wijn.
Hoe werkt het?

Op bovengenoemde website vind je onderaan de agenda van de gemeenteraad en als je op een vergadering klikt, bijvoorbeeld de raadsavond van vanavond, dan vind je daar alle punten die besproken gaan worden met de bijbehorende documenten. Als je deze pagina vanavond om 19:30 opnieuw bezoekt dan zul je ook de live beelden zien van de drie zalen waarin de gemeenteraad vergadert. (de Raadzaal, Strandzaal en Boulevardzaal) Probeer het eens uit! ????

Vergadering gemist

Heb je de vergadering gemist, dan kun je de vergadering na een half uur al terugkijken. Een voorbeeld vind je hier. Je hoeft niet te zoeken naar jouw onderwerp, want als je op het agendapunt klikt dan verspringt de video vanzelf naar het juiste tijdstip. Een week na de vergadering kun je zelfs zoeken op spreker, altijd handig om eens na te gaan of jouw stem een goede keuze was! 😉

Meer informatie over de vergaderingen van de gemeenteraad vind je op de website van de gemeente. Er is ook een uitgebreide uitleg voor het terugkijken van vergaderingen beschikbaar, klik hier om hem te bekijken (pdf)

Waarom vertellen we dit?

Hoewel het even wat inspanning vergt om er achter te komen hoe alles werkt is het goed om een beetje de weg te weten op katwijk.raadsinformatie.nl en te snappen hoe de raadsvergaderingen werken. Wanneer er onderwerpen op de agenda staan die voor jou belangrijk zijn dan hoef je vanaf nu niet meer te wachten tot de media er over publiceert maar kun je het zelf op de voet volgen.

Vind je dit soort berichten een goede aanvulling en wil je vaker uitleg over hoe lokale politiek werkt? Laat het ons weten in de comments en wie weet schrijven we er een artikel over!


Oud VLOK-coryfee Piet van der Bent is er blij mee: eindelijk beeld en geluid!