Politie Katwijk, Halt, Welzijnskwartier en Sociaal Content Creators vertegenwoordigen op het innovatiecongres van het ministerie van Justitie en Veiligheid het interactieve videospel ‘Shitzooi’ dat inmiddels door bijna 2000 leerlingen van het middelbaar onderwijs is gespeeld.

What’s Next?!

Op het innovatiecongres van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn naast de masterclasses van diverse sprekers ook vele innovaties te vinden op het innovatieplein. Van augmented reality in handige apps tot drones die inbrekers kunnen opsporen, de bezoekers van het congress kunnen zich laten verbazen bij de soms wel futuristische innovaties die steeds dichterbij lijken te komen. Tussen alle grote bedrijven en instanties was ook een grote delegatie uit Katwijk te vinden met een eigen stand waarin zij lieten zien hoe en waarom het project ‘Shitzooi’ een groot succes is.

Pap, ik moet je wat vertellen.

In het interactieve videospel ‘Shitzooi’ kruipen leerlingen in de huid van een rechercheur en moeten zij onder begeleiding van een echte politieagent een sexting-zaak oplossen. ‘Pap, ik moet je wat vertellen. Nee, niet over de telefoon. Kun je me alsjeblieft komen ophalen?’ Met deze zin beginnen de leerlingen hun zoektocht naar de dader. Door diverse verdachten te verhoren, telefoons te doorzoeken en hints te zoeken op Instagram moeten zij de zaak uiteindelijk oplossen. Afhankelijk van de keuzes die er worden gemaakt komen de rechercheurs in spé na goed zoeken bij de dader uit, of niet. Door het lesuur waarin het spel wordt gespeeld te combineren met een lesuur waar Welzijnskwartier en Halt een gezamenlijke voorlichting geven over sexting krijgen de leerlingen alles te weten over de eventuele gevolgen van sexting.

Het spel is gemaakt als pilot voor de politie Katwijk en wordt eind van het jaar gereproduceerd voor een grotere doelgroep en zal binnen regio Den Haag worden uitgerold op alle middelbare scholen.