Het terrein van het Zeehospitium heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan en ook de komende jaren zal op dit terrein, waar vroeger TBC-patiënten werden verpleegd, nog veel veranderen. Naast het bijbouwen van vele woningen krijgen ook bestaande gebouwen een nieuwe bestemming. Eén van deze gebouwen is het paviljoen Feyenoord, omdat hier vroeger veel Rotterdamse kinderen kwamen om te herstellen. Het gebouw is een voorbeeld van de bouwstijl die bekend is geworden onder de naam Expressionisme. Later werd het ‘De Waaier’ genoemd.

Gemeentelijk monument

De Waaier is één van de weinige panden aan de Boulevard die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, samen met Villa Allegonda, de Oude kerk en de Vuurbaak. De Waaier en Villa Allegonda zijn beeldbepalende objecten die het begin en het einde van de Boulevard markeren. Om die reden is het pand in 2003 aangewezen als gemeentelijk monument.

Van onderwijslocatie tot woonhuis

Het gebouw heeft een aantal jaar geleden de bestemming wonen gekregen. De huidige eigenaren willen dit karakteristieke gemeentelijke monument, met zijn gebogen zuidgevel, graag gaan gebruiken als woning. Het paviljoen, ooit gebouwd voor het geven van onderwijs aan jonge patiënten, moest daarvoor gewijzigd en uitgebreid worden. De eigenaren en hun architect hebben over deze wijzigingen uitgebreid contact gehad met de Erfgoedcommissie. Het uiteindelijk goedgekeurde plan omvatte een glazen opbouw op het dak en een uitbreiding van het gebouw in het duin, door middel van een kelder.

Vergoeding voor het behoud van het monument

Tijdens de werkzaamheden bleek helaas dat er indertijd veel asbest in het gebouw is verwerkt. Dat moest worden verwijderd, waardoor grote delen van het monument noodgedwongen zijn gesloopt. De eigenaren staan echter garant voor een verantwoorde restauratie, waarvoor zij zelfs speciale bakstenen hebben laten bakken. Omdat de stalen ramen en kozijnen worden teruggeplaatst en daarmee het oorspronkelijke beeld van het monument wordt hersteld, is aan de raad gevraagd een bijdrage te leveren aan de restauratiekosten via een bijdrage uit de Monumentenreserve. De raad zal moeten beslissen of de bijna 160 duizend euro, die het college beschikbaar heeft gesteld, naar de restauratie van monument de Waaier gaat.