Katwijkse ondernemers, vertegenwoordigd via het bestuur van de Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV), en het ‘nieuwe’ college van burgemeester & wethouders hebben samen twee bedrijven bezocht in Katwijk. Voorafgaand aan het bezoek zijn in een kennismakingsgesprek de bestaande banden aangehaald.

Bezoek AFAK

De bedrijfsbezoeken vonden beide plaats op bedrijventerrein `t Heen. Het eerste bezoek was aan AFAK Techniek B.V. Dit is een begrip in de visserij en visverwerkende industrie. Directieleden Buis van Velzen en Henk Mos toonden via een presentatie en rondleiding een kijkje in hun bedrijf. Zij houden zich vooral bezig met het ontwerpen en bouwen van apparatuur voor de verwerking en conditionering van vis en visproducten voor schepen en fabrieken. De afzet is wereldwijd. De kracht van het bedrijf is de levering van maatwerk van een totaalpakket en de inbouw ter plaatse. De jarenlang opgebouwde ervaring en het vermogen om creatief en innovatief te ontwerpen maakt hen uniek.

Bezoek Clusius Dutch Tulip Wodka

Aansluitend presenteerde Joris Putman van Clusius Dutch Tulip Wodka hoe hij op ambachtelijke wijze wodka uit tulpenbollen destilleert. Het eindproduct is puur en uniek en vindt al gretig aftrek bij gerenommeerde restaurants, hotels en cocktailbars. De biologische tulpenbollen die worden gebruikt voor de wodka zijn overschotten uit de landbouw en bollen die niet verkocht kunnen worden in de bloemenhandel omdat ze “misvormd” zijn. Uiteraard maakt dit laatste voor de productie van wodka niet uit. Zo ontstaat de win-win situatie; Clusius Craft Distillers betaalt een eerlijke prijs aan de tulpenboeren en zo worden onnodige afvalbergen in de organische tulpenteelt voorkomen. Een prachtig voorbeeld van circulaire economie. De aanwezigen mochten proeven van de kwalitatief goede en bijzondere drank. Wethouder Knape: “Steeds weer blijkt dat Katwijk beschikt over innovatieve ondernemers, die zowel creatief als duurzaam, een bijdrage leveren om onze prachtige gemeente op de kaart te zetten. Daar zijn wij trots op en daar zijn wij blij mee. Samen met de KOV draagt de gemeente de Katwijkse ondernemers een warm hart toe. Nu en in de toekomst.”