Tijdens de publieksdagen Archeologie RijnlandRoute, langs de N206 Ir. G. Tjalmaweg in Katwijk, ontvingen we op 13 en 14 oktober 1.100 bezoekers. Hierbij werden ook de Nationale Archeologiedagen in Zuid-Holland geopend door gedeputeerde Rik Janssen en wethouders van Katwijk, Rien Nagtegaal en Jacco Knape. Ook onthulden zij de nieuwe naam van de opgravingslocatie ‘Weerdkampen’.

Weerdkampen

De naam Weerdkampen dankt zijn naam aan de vermelding op de historische kadastrale minuten van 1825 (oudst gebruikte topografische kaart in Nederland), waar deze naam al genoemd werd voor dit gebied. ‘Weerd’ staat voor menigte, volk en slaat op ‘daar waar mensen gewoond hebben’.

Romeinse Limes

Deze opgravingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing. Ook de lengte van de aangetroffen weg is bijzonder. De bermgreppels en de verticale houten palen – die dienden om de weg niet te laten verzakken – zijn na bijna 2000 jaar nog aanwezig. Sommige van de eikenhouten palen zijn manshoog. Deze Romeinse weg dateert vermoedelijk uit het jaar 125 AD (na Christus).

Ook deze vondst is een mooi wapenfeit in de opmars van de Romeinse Limes naar de UNESCO werelderfgoed nominatie in 2021.