De kritiek op de EO-serie ‘Typisch Katwijk’ beperkt zich niet langer tot lokale social mediagroepen en lokale mediaplatforms. In een column van dagblad Trouw wordt de serie vakkundig gefileerd door columniste Renate van der Bas.

Dat veel Katwijkers het niet eens zijn met het beeld dat van Katwijk wordt geschetst werd na de eerste aflevering al snel duidelijk. Op social media ontstond een storm van kritiek en Katwijk werd op ludieke wijze te koop gezet op Marktplaats.

Inmiddels is het ook buiten Katwijk opgevallen dat de serie geen recht doet aan de Katwijkse bevolking. De oubolligheid en kneuterigheid die de serie uitstraalt doet af van het imago wat Katwijk de laatste jaren heeft opgebouwd, valt ook een columnist van Trouw op.

Met een aantal stevige uitspraken hekelt de columniste de keuzes die de EO redactie heeft gemaakt bij het selecteren van de ’typische’ Katwijkers. Hierover zegt ze:

Criteria om gevolgd te worden lijken te zijn: licht zonderling, vastgeroest in de eigen leefwereld, een beetje eenzaam en ontwapenend eerlijkTrouw

Verderop vraagt ze zich hardop af of de EO niet een morele grens heeft overschreden:

Er moet toch meer in Katwijk te zien zijn dan deze veredelde showroom? En hoe zit het met de privacy van kwetsbare mensen? Het is maar een dunne lijn, tussen een liefdevol portret en een karikatuur.Trouw

Tenenkrommend

De columniste noemt de naar beroemdheid snakkende volkszanger Jeroen van Katwijk tenenkrommend. Ook uit zij kritiek op het ‘sociale rondje’ van de politie waarbij het er op lijkt dat zij bewust langsgaan bij paradijsvogels en zonderlingen.

Niks in scene gezet

Eerder meldde Omroep West dat veel inwoners zich niet herkennen in de afspiegeling van hun woonplaats. “Mensen die aan de Sluisweg zitten te breien, dat zie je normaal niet. Dat is gewoon een gemaakt iets.” is de reactie van een buurtbewoner aan de omroep. Volgens de EO-eindredacteur Tenco van der Hee is er niks in scene gezet. “Maar we hebben maar een paar draaidagen. Soms moeten mensen dan op één dag dingen doen die ze normaal in een week doen. Anders wordt het te duur.”

Het stukje van Trouw eindigt met de krachtige woorden waar veel Katwijkers zich wellicht wel in kunnen vinden. Zo wordt in Katwijk niet alleen de vis, maar ook het imago duur betaald. 

U kunt de column lezen op de website van Trouw. (klik)