De gemeente Katwijk krijgt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) opnieuw beschikking over een Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidie. De gemeente krijgt de SDE+ subsidie voor het aanleggen van 475 extra zonnepanelen op het dak van het nieuwe zwembad Aquamar. De subsidieperiode van 15 jaar zal per 1 september van start gaan.

Verder lezen
Het toekennen van SDE+ subsidie is een hulpmiddel van de Rijksoverheid om de productie van groene energie te stimuleren. De gemeente kreeg al eerder subsidie voor een deel van de zonnepanelen. In eerste instantie zouden de extra zonnepanelen niet onder de subsidieregeling vallen, omdat deze later zijn bijgeplaatst. Toch heeft de gemeente nog een aanvraag gedaan en heeft de RVO besloten de subsidie voor de 475 extra zonnepanelen alsnog toe te kennen. Nu zijn alle zonnepanelen van het zwembad voorzien van subsidie. “We zijn erg blij met deze beslissing van de RVO.”, zegt wethouder Adger van Helden. “De komende 15 jaar gaan de zonnepanelen zichzelf terugverdienen. We zetten in op meer steun van de Rijksoverheid om maatschappelijke gebouwen zoals het zwembad duurzaam te maken. Zo kunnen we toewerken naar een duurzamer Katwijk.” Hoeveel subsidie de gemeente precies krijgt hangt af van hoeveel groene stroom er wordt opgewekt met de zonnepanelen.

Duurzaam zwembad
Een aantal weken geleden werd op 6 juli het lang verwachte nieuwe Aquamar officieel geopend. Naast het moderne uiterlijk en de vele faciliteiten binnen het zwembad was er ook veel enthousiasme en aandacht voor de duurzaamheid van het gebouw. Zo liggen er in totaal 968 zonnepanelen op het dak van het zwembad en wordt Aquamar helemaal verlicht door LED lampen. Ook is het gebouw goed geïsoleerd waardoor er geen energie wordt verspild. Daarnaast worden alle baden verwarmd door middel van een warmtepomp. Hiermee scoort het nieuwe zwembad een 8,9 op een schaal van 10 voor duurzame bouw (GPR). Dit betekent dat het gebouw, zeker voor een zwembad, bijzonder duurzaam is.