De Omgevingsdienst Midden Holland heeft een waarschuwing uitgezet voor blauwalg in het Valkenburgse Meer. Aan Katwijk Actueel laten zij weten dat er vanmorgen een inspecteur is geweest die blauwlag heeft geconstateerd. Op Twitter laat de omgevingsdienst dit weten maar op zwemwater.nl staat momenteel nog geen waarschuwing omdat deze momenteel niet goed werkt. Zwemmen wordt afgeraden in verband met een grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Blauwalg is te herkennen als een kolonie groene bolletjes of vlokjes die in het water zweven. Het water krijgt er een lichte visgeur door. Wanneer de blauwalg meer ontwikkeld is, verandert die in een verfachtige laag die op een groene soep lijkt en wordt de vislucht sterker. Blauwalg in een vergevorderd stadium laat wit of blauw schuim zien en ruikt naar rottende planten.