Ze zijn niet te missen, de enthousiaste mensen van de Beach Busters. Op warme dagen, wanneer het strand in Katwijk druk bezocht wordt, lopen zij in hun gekke pakken en hoedjes versierd met zwerfafval over het strand. De Beach Busters willen strandbezoekers op een vrolijke en positieve manier bewust maken van de gevolgen van zwerfafval. Woensdag 18 juli gingen zij weer op pad om namens de gemeente papieren afvalzakjes aan de bezoekers van het Katwijkse strand uit te delen.

Verder lezen
De papieren afvalzakjes die de Beach Busters uitdelen zijn bedoeld om afval in te verzamelen. Zo kunnen de strandbezoekers aan het eind van een lekker dagje strand gemakkelijk hun afval weggooien. De Beach Busters krijgen veel vragen over hun goudvispakken en hoedjes met  zwerfafval “Zo raken we met mensen in gesprek over de problemen rondom zwerfafval en de ‘Plastic Soep’ en proberen we meer bewustzijn te creëren”, vertelt een van de Beach Busters. “Ook vertellen we over manieren om zwerfafval te voorkomen, bijvoorbeeld het gebruik van deze gratis afvalzakjes.” De gemeente hoopt dat steeds meer strandbezoekers gebruik gaan maken van het papieren afvalzakje en op deze manier actief mee helpen aan een schoner strand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze zakjes van Nederland Schoon ook echt bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. De Beach Busters zien in ieder geval dat het de goede kant op gaat, want veel mensen die zij aanspreken hebben steeds vaker zelf al een afvalzakje gepakt bij de strandopgang.

Supporter van Schoon
Naast de inzet van de Beach Busters organiseert en ondersteunt de gemeente Katwijk als ‘Supporter van Schoon’, een initiatief van Nederland Schoon, allerlei initiatieven om zwerfafval tegen te gaan. Zo doen een aantal scholen en verenigingen binnen de gemeente mee aan ‘Schoon Belonen’. Deelnemers aan deze actie worden beloond voor het zwerfafval dat zij inzamelen en opruimen. Ook doet de gemeente elk jaar mee aan de ‘Opschoonweek’ en ondersteunt ze lokale opschoonacties. Wie een opschoonactie in de buurt wil organiseren kan zich aanmelden via www.katwijk.nl/zwerfafval. De gemeente Katwijk zorgt dan voor hesjes, grijpers, afvalzakken en een leuk bedankje. Wethouder Jacco Knape: “Wij willen samen met onze medewerkers en inwoners zorgen voor een schone leefomgeving voor iedereen. Voorlichting over zwerfafval en het steunen van opschoon initiatieven vinden we daarbij erg belangrijk. Bewustwording van het zwerfafvalprobleem is een goede stap richting een schonere gemeente.”