Op 29 september organiseert “Geen Kind aan de Kant” om 14:00 een demonstratie bij het AZC in Katwijk waarmee zij aandacht willen vragen voor de situatie van vluchtelingenkinderen in gezinslocaties. Met deze demonstratie wil de organisatie strijden voor een rechtvaardige behandeling voor vluchtelingengezinnen en het stoppen van politie-invallen en de daaropvolgende uitzettingen. Ook willen zij alle gezinnen die in gezinslocaties wonen een hart onder de riem steken en laten zien dat ze er niet alleen voor staan in hun strijd voor een beter leven.

In Nederland wonen ruim duizend vluchtelingenkinderen met hun ouders in zogenaamde ‘gezinslocaties’. De voorzieningen in de gezinslocaties zijn bijzonder sober: zeer kleine kamers, zeer laag leefgeld, tekort schietende medische hulp tekort, strenge regels op de gezinslocatie, absurde boetes waardoor het leefgeld van gezinnen regelmatig wordt gekort. De politie valt regelmatig ’s ochtends vroeg binnen op gezinslocatie om gezinnen onverwachts over te brengen naar de gezinsgevangenis in Kamp Zeist, het laatste stadium voor de deportatie. Kinderen groeien zo op in constante angst voor deportatie naar een land dat zij niet of nauwelijks kennen. Daarnaast worden gezinnen regelmatig overgeplaatst naar andere gezinslocaties. Zo heeft Nederland een inhumaan beleid opgezet voor vluchtelingenkinderen, waarbij de Verdrag van de Rechten van het Kind dagelijks worden geschonden.