Maandagmiddag bracht wethouder Jacco Knape een bezoek aan de Julianaschool in Rijnsburg om mee te kijken bij ‘Schoonmaakhelden’, een lesprogramma van Recycle Valley over zwerfafval. Naast de gevolgen van zwerfafval leren kinderen ook over manieren om afval te hergebruiken en gaan ze zelf op pad om rondzwervend vuil in de buurt op te ruimen.

Verder lezen
Op afvaljacht
Gemeente Katwijk ondersteunt een aantal acties en organisaties die meehelpen om de omgeving schoner te maken. Één van die acties is het inzetten van de juffen en meesters van Recycle Valley.
Recycle Valley heeft het lesprogramma Schoonmaakhelden ontwikkeld met als doel zoveel mogelijk kennis over gevolgen van zwerfafval en manieren om met afval om te gaan met kinderen te delen. De kinderen gaan daarnaast ook in kleine groepjes een aantal keren zelf de buurt in om zwerfafval op te ruimen. Deze keer dan wel net even anders, want wethouder Jacco Knape liep mee om samen met de kinderen de omgeving van de school op te ruimen. Er werd van alles gevonden, zoals flesjes, blikjes, sigarettenpeuken en kleine stukjes plastic. “Het is belangrijk dat we kinderen nu al leren dat het heel normaal is om afval gewoon in de afvalbak te gooien, zélfs als het niet van jou is. Jong geleerd, is namelijk oud gedaan”, zegt Knape. “Hopelijk wordt het goede voorbeeld wat deze kinderen geven ook opgepakt door anderen die in de buurt wonen, want als iedereen regelmatig één stuk afval opraapt, hoeft er nergens meer zwerfafval te liggen.”

Bewuster worden
De juffen en meesters van Recycle Valley komen een aantal weken achter elkaar langs om een groepje leerlingen mee te nemen op zwerfafvaljacht. Op deze manier worden de kinderen zich steeds bewuster van al het zwerfafval op straat en hoe dit probleem aangepakt kan worden. Ondertussen hebben al ruim 4000 leerlingen uit totaal zes gemeentes aan Schoonmaakhelden meegedaan.

Meer lespakketten
Naast Schoonmaakhelden biedt de gemeente nog meer verschillende lespakketten aan rondom afval en natuurbescherming, zoals bijvoorbeeld het ‘Zwerfafval pakket’ en ‘Noordzee plastic vrij’. Deze en nog andere lespakketten worden 22 juni gebundeld gepresenteerd in één gids voor natuureducatie.