5 juli wordt op Vlieland de winnaar van het Schoonste Strand bekend gemaakt. Het Katwijkse strand wordt ook weer beoordeeld. Het strand is een belangrijke trekker van toerisme en daarnaast een favoriete plek voor menig Katwijker en strandliefhebber uit de regio. Gemeente Katwijk streeft er dan ook naar om badgasten een zo schoon mogelijk strand aan te bieden en zo hoog mogelijk op de verkiezingslijst van schoonste strand van Nederland te eindigen.

Verder lezen
De stranden in Nederland worden vanwege de mooie lentedagen al volop bezocht. Niet alleen door badgasten maar ook door juryleden van de Strandverkiezingen 2018. Zij controleren de Katwijkse kust op allerlei zwerfafval, zoals plastic flesjes, snackverpakkingen en uitgemaakte sigarettenpeuken. De jury meet het schoon zijn van de stranden op verschillende momenten. Zo krijgen ze een goed beeld van de stand van zaken op een bepaalde plek. Naar aanleiding hiervan wordt ‘het schoonste strand’ verkozen, dit jaar alweer voor de 15e keer. De verkiezing is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk middel om de kust van Nederland mooi en schoon te houden.

Tussenstand
Het strand in Katwijk is vorig jaar al benoemd tot ‘Schoonste drukke strand van Nederland’ en in de lijst van 84 stranden geëindigd op een nette 15e plaats. Het doel is om dit jaar een nog schoner strand aan de jury te laten zien. In de tussenstand staat het strand in Katwijk voor 2018 nog niet in de top 10 van schoonste stranden van Nederland, maar er komen in juni nog twee inspecties aan. Alles kan dus nog veranderen. Een verschil met vorige jaren is dat de uitslag van de verkiezing dit jaar bepaald wordt door alleen een jury. Strandliefhebbers kunnen nu niet meer zelf stemmen op hun favoriete strand.

Activiteiten
Naast de gebruikelijke schoonmaakactiviteiten op het strand, zet gemeente Katwijk ook dit jaar weer de hulp van de ‘Beach Busters’ in om zo veel mogelijk strandbezoekers te motiveren om het strand netjes achter te laten. Daarnaast komt 13 augustus ook de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee weer langs Katwijk. Hierbij halen vrijwilligers langs de hele Nederlandse kust in twee weken tijd zo veel mogelijk afval van het strand.

Verder zorgt de gemeente ervoor dat er voldoende afvalinzamelpunten op het strand zijn. Zo staan in de zomermaanden de blauwe bakken op het strand en kun je bij de strandpaviljoens papieren afvalzakjes en zakasbakjes afhalen. Aan het eind van een heerlijk dagje strand kun je dan je afval makkelijk meenemen en in de afvalbak weggooien.

Wil je wat extra’s doen? Neem dan bij het maken van een strandwandeling een ‘juttas’ mee om afval wat je onderweg tegenkomt in te verzamelen. Je kunt de juttas ophalen bij de strandpaviljoens. Aan het eind van de wandeling ruil je een volle tas weer in voor een lekkere beloning, zoals een kopje koffie of een ijsje.