De Katwijkse kunstschilder Hennie van Tilburg exposeert van 3 juli t/m 30 juli 2018 in de hal van het Gemeentehuis Katwijk. De werken van Van Tilburg zijn vooral realistisch, vooral de herkenbaarheid van de taferelen is belangrijk. Ze worden gekenmerkt door het creatieve gebruik van kleur, met oog voor detail en veel aandacht voor licht en lucht.

Verder lezen
Hennie heeft het schilderen zichzelf min of meer aangeleerd, aangevuld met een opleiding en cursussen naast zijn gewone baan als vrachtwagenchauffeur. Hij vertelt: ‘Ik ben ooit begonnen met tekenen en heb daarvoor een opleiding gevolgd bij het Amerikaanse instituut Famous Artists. Op een gegeven moment ging ik als internationaal chauffeur aan het werk en toen kwam er niet veel meer van tekenen. Geïnspireerd door mijn zwager, die gouaches (schilderijen met dekkende waterverf, red.) en olieverfschilderijen maakte, heb ik de hobby toch weer opgepakt en ben ik gaan schilderen met olieverf. Les heb ik daarin nooit gehad, ik kocht wat handboeken en schilderij en ben gewoon begonnen’.

Ontwikkeling door de jaren heen
Kenmerkend voor Hennie’s eerste schilderijen waren de primaire kleuren. In zijn werk door de jaren heen is een duidelijke evolutie zichtbaar, van een zekere naïviteit tot een fotografisch realisme. ‘Het is iets waar je in groeit’, zegt hij. ‘Ik blijf altijd kritisch op mijn werk. In mijn romantische fase gebruikte ik veel warme kleuren, later ben ik dat wat los gaan laten en ook meer ontspannen gaan schilderen’. Hennie blijft zich echter ontwikkelen, zo volgde hij in Antwerpen aan de International School for Art, Restauration and Decoration een opleiding tot restaurateur. Vervolgens volgde hij een masterclass zeventiende-eeuws schilderen aan het Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst. Daar leerde hij onder meer zelf verf en vernis maken maar ook het werken met authentiek schildersgereedschap.

Met de fotocamera op pad
Om zich voor te bereiden op het maken van weer een nieuw schilderij gaat Hennie er vaak gewapend met een fotocamera op uit. ‘Ik zit niet met mijn ezel en schildersdoek midden in de natuur maar schilder vanaf de foto’s die ik daar gemaakt heb. Vaak ga ik, als ik met een schilderij bezig ben, toch nog even terug naar de gefotografeerde plek om de verhoudingen de checken’. Zijn favoriete onderwerpen om op het doek vast te leggen zijn de duinen en Oud Katwijk. Bij ieder landschap dat Hennie schildert begint hij eerst met de lucht en de wolkenpartijen, pas als die er goed in staan wordt het schilderij verder ingevuld. Ook maakt hij tegenwoordig prachtige schilderijen van dieren en (roof-)vogels.

U kunt het werk van Hennie van 3 tot en met 30 juli in het gemeentehuis bewonderen.