Eindelijk, molenaar Jack Bouma kan weer opgelucht ademhalen. Samen met zijn collega’s heeft hij vanmiddag de nieuwe wieken in de as gehangen. Een acrobatische klus voor mensen zonder hoogtevrees. 

Vorig jaar werd vastgesteld dat een nieuw soort wieken niet deugde. De roeden bestonden uit vier delen en op de plek waar ze aan de as waren gemonteerd ontstond metaalmoeheid en braken er bouten af. Gevolg: landelijk werden er molens stilgezet en werden de wieken verwijderd uit veiligheidsoverwegingen.

Zo stond de Katwijks Binse korenmolen De Geregtigheid dus maandenlang zonder wieken. Geen gezicht natuurlijk. Nu heeft de molen weer roeden uit één geheel, dus twee lange delen die door de as steken.

Het heeft al met al langer geduurd dan verwacht. Eerder zouden de wieken in februari komen, maar dat bleek niet haalbaar. Nu maar hopen dat er snel wind komt. De molen maalt nog regelmatig graan en het meel is te koop bij de molenaar!