DSC_7467-Gert-JanOnderwaterfotografieAfgelopen zaterdag lieten verschillende hulpverleners zien aan het publiek wat zij doen bij een hulpverlening tijdens SAR Katwijk.

Tijdens het druk bezochte evenement voor de vuurtoren werden diversen demonstraties gegeven op het land, in zee en in de lucht. Dit jaar waren er meerdere demonstraties te zien op twee demonstratieterreinen bij de vuurtoren en op het strand.

Bij de vuurtoren kon het toegestroomde publiek kijken naar demonstraties van brandweer, politie en ambulance. De politie toonde onder andere hoe zij een vuurwapen gevaarlijke verdachte aanhouden en de brandweer liet samen met de ambulancedienst zien hoe een patiënt uit een huis getakeld werd. Tijdens een gezamenlijke demonstraties hadden relschoppers een auto vernield en een bouwkeet in de brand gestoken. De relschoppers keerde zich tegen de politie, terwijl de brandweer op de achtergrond de brand in de bouwkeet onder controle moest krijgen. De ambulancedienst moest een slachtoffer verzorgen die gewond was geraakt door de relschoppers.

Gedurende de dag door was er op de Boulevard het nodige materieel uitgestald. Zo stonden er verschillende oude brandweervoertuigen waar het publiek een kijkje in kon nemen. Daarnaast kon het publiek bij de diversen stands van de hulpverleningsinstanties informatie krijgen over hun werkzaamheden.

Op de Zuid Boulevard landde meerdere keren een SAR helikopter van de Kustwacht. Deze SAR helikopter deed verschillende keren mee aan demonstraties op zee. Een van de nieuwe demonstraties op zee was een inzet met het Brons team van de brandweer Rotterdam- Rijnmond. Het Brons team dat bestaat uit een aantal brandweermannen die d.m.v. een SAR helikopter snel afgezet kunnen worden bij een brand aanboord van een schip. Zaterdag brak zogenaamd brand uit op de kotter ‘KW88’ , waarna het Brons team m.b.v. de SAR helikopter snel op het dek van de kotter werd afgezet om de brand te kunnen blussen.

Dat het reddingswerk de afgelopen jaren flink vooruit is gegaan kon het publiek goed zien op het strand. Daar stond de voormalige motorstrandreddingboot van Noordwijk, de ‘Kurt Carlsen’. De nieuwere reddingboten ‘Edith Grondel’ (Katwijk)  en de ‘NH1816’ (IJmuiden) van de KNRM waren ook aanwezig en daarmee was het grote verschil tussen oud en nieuw goed te zien. Zowel de reddingboten uit het heden als de historische reddingboot gaven demonstraties aan het publiek.

Door de lifeguards van de Katwijkse Reddingbrigade werd aan het publiek getoond hoe zij een drenkeling uit het water kunnen halen met snelle waterscooters of reddingboten. Daarnaast werd een zwin afgezocht en werd uitleg gegeven over de gevaren van de zee en de inzet van een mui boei. Dat een drone kan helpen bij een redding van een drenkeling, werd tijden SAR Katwijk gedemonstreerd. Met behulp van de drone werd een reddingsmiddel naar de drenkeling toegebracht, waarna de drenkeling daarmee kon blijven drijven. Lifeguards op een waterscooter konden de drenkeling vervolgens snel uit het water redden.

Reddingsbrigade Castricum gaf een demonstratie met het reddingsmiddel genaamd ‘Emily’. Emily is een van afstand bestuurbare reddingsrobot die naar een drenkeling gevaren kan worden. De drenkeling kan zich aan de robot vasthouden, totdat er verdere hulp gearriveerd is. De robot beschikt over een intercomsysteem zodat de lifeguard kan communiceren met de drenkeling.