Algemeen nieuwsOp enkele plekken in het centrum liggen klinkers die glad zijn geworden. De gemeente gaat in maart de gladde klinkers in de Badstraat en Voorstraat (vanaf Boulevard kant tot aan kruising met Noordeinde en Dwarsstraat) opruwen.

Uit een test blijkt dat opruwen goed werkt. De werkzaamheden zullen maximaal 2 weken duren. Na het opruwen worden de waarschuwingsborden bij de ingangen van het centrumgebied weggehaald.

Er zijn vorig jaar een aantal fietsers uitgegleden in dit gebied. Daarom is de stroefheid van de klinkerbestrating onderzocht in 2016. Uit dit onderzoek blijkt dat de stroefheid niet voldoet aan de geldende norm en dat vooral fietsers last hebben van de gladde stenen wanneer zij de bocht nemen. Daarom gaat de gemeente de gladde klinkers in de straten waar gefietst mag worden opruwen: de Badstraat en Voorstraat (vanaf Boulevard kant tot aan kruising met Noordeinde en Dwarsstraat). Dezelfde klinkers liggen ook in de voetgangersgebieden zoals de Taatedam, het Emmaplein en enkele trottoirs. Deze worden niet opgeruwd. Ondertussen houdt de gemeente de eventuele verdere achteruitgang van de stroefheid van de klinkers ook op deze plekken in de gaten.

Langer gebruik en hergebruik

Van oktober 2017 tot en met maart 2018 wordt het centrum heringericht. De klinkers in de Voorstraat, Badstraat, Taatedam en Emmaplein worden niet vervangen omdat deze nog niet zijn afgeschreven. Het opruwen van de klinkers in de Badstraat en Voorstraat heeft ook een positief effect op de zogenaamde “technische levensduur”. Die wordt namelijk verhoogd. Dit betekent dat de bestrating  nog jaren meekan.
Tijdens de herinrichting worden wel de beschadigde klinkers van de Badstraat en Voorstraat eruit gehaald en vervangen door de nog goed bruikbare klinkers uit de Princestraat. Klinkers van het Andreasplein worden hergebruikt in het middengedeelte van de Princestraat.