DSC_0021-ChrisIedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, bijvoorbeeld een open haard, geiser of kachel, heeft kans op een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat je het niet proeft of ruikt. Bij inademing van koolmonoxide kan je al snel bewusteloos raken.

Heb je een kachel of geiser die slecht is onderhouden of in een slecht geventileerde ruimte staat? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Ook het verkeerd aansluiten van de moderne CV-ketel kan een oorzaak zijn.

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis.
De aankomende twee weken gaan Brandweer Nederland samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht vragen voor de gevaren en kenmerken van koolmonoxidevergiftiging.

Voor meer informatie, tips en verhalen van slachtoffers die te maken hebben gehad met koolmonoxide kunt u kijken op de website van de Brandweer.